بررسی عملیات حرارتی روی فولادهای ابزار
بخشی از مقدمه:
فولاد آلیاژی AISI M42 از جمله فولادهای ابزار تندبر ( High Speed steels ) که این فولادها برای شکل¬دهی و ماشینکاری مواد و ابزارهایی نظیر ، ابزارهای برشی سنبه و ماتریسهای برش، خم¬کاری، فرم دادن، کشش به کار می روند . در این پژوهش تأثیر فرآیندهای مختلف عملیات حرارتی برای دستیابی به سختی پذیری و ساختار مناسب بر روی ۵۰ نمونه از جنس DIN 1.3247 تحقیق گردیده است.
برای انجام این آزمایش از چهار کوره حمام نمک دمای بالا و پایین به ترتیب برای آستنیته¬کردن و کوئنچ کردن استفاده شد. آزمایش¬ها برای به دست¬آوردن شرایط بهینه دما و زمان آستنیته¬کردن و تمپرکردن انجام گردید و سپس با توجه به شرایط به دست¬آمده از این نتایج سیکل مناسب انتخاب گردید . آزمایش¬های سختی¬سنجی، متالوگرافی و بررسی با میکروسکوپ نوری انجام گردید .
سیکل عملیات حرارتی بهینه شامل پیشگرم¬کردن نمونه در سه مرحله که شامل مرحله اول ۰C 450 که در داخل کوره المنتی و مرحله دوم ۰C 850 و مرحله سوم۰C 1050 در داخل کوره حمام نمک به مدت ۲ دقیقه انجام می¬گردید. سپس نمونه در دمای۰C1170 جهت آستنیته کردن به مدت ۲ دقیقه در داخل کوره حمام نمک نگهداری گردید . در مرحله بعد نمونه در حمام نمک ۵۱۵ به مدت ۲ دقیقه کوئنچ گردید . در انتها برای رسیدن به خواص نهایی نمونه ۲ بار در دمای ۵۴۰ به مدت ۱ ساعت تمپر گردید . نتایج نشان می دهد که عملیات حرارتی انجام شده از تشکیل کاربید های لایه ای و رشد دانه ها در نمونه جلوگیری می گردد.